Manifestet

Konstmusiksystrar är ett nätverk för kompositörer och ljudkonstnärer inom konstmusik som definierar sig som kvinnor eller transpersoner och är i början av sitt skapande. På vår hemsida har vi en ständigt tilltagande lista över våra medlemmar. Konstmusiksystrar fungerar som en trygg miljö där våra medlemmar förutsättningslöst kan mötas, dela erfarenheter, skapa musik samt förändra de rådande strukturerna inom konstmusikscenen.

Som kvinna eller transperson kan en ofta känna sig unik inom konstmusiken, men vi är övertygade om att Sverige inte består av enbart manliga kompositörer som representationen ger sken av i media, på festivaler, tävlingar och i konsertsammanhang. Vi har länge känt en avsaknad av ett nätverk och forum för unga konstmusikaliska transpersoner och kvinnor. Vi har därför inlett en kartläggning för att bevisa för alla dem som förnekar oss och som påstår att de inte kan hitta oss – att vi finns! Denna sammanställning önskar vi att sprida till konsert- och festivalarrangörer, samt att använda som mailinglista i syfte att nå ut och peppa unga kvinnor och transpersoner att söka till festivaler, skolor, tävlingar, Call for Works – överallt där representationen nu är grovt ojämnställd.

Vår förhoppning är att stötta unga transpersoner och kvinnor att söka till tävlingar m.m. samt till att ta plats inom konstmusiken. Vi jobbar även för  att medvetandegöra beslutsfattande jurys och arrangörer om rådande strukturer! Vi hoppas att denna sammanställning kan fungera som pepp för varandra i vetskapen om att vi inte står ensamma.

Hjälp oss gärna att sprida ordet. <3

 
Initiativtagare till Konstmusiksystrar var Marta och Lo, de startade nätverket i oktober 2014.

 

Vill du vara med på listan? Gå till formuläret!